Berendsen Bouwtechniek

Yoga, meditatieruimte de Steeg

De fam Hontelez uit de Steeg wilde graag in hun tuin een ruimte voor yoga en meditatie. Het gebouw moest binnen de "vergunningvrij" voorwaarden gebouwd worden. Vooral hoogte en oppervlak zijn dus beperkt. Het idee is om een besloten achthoekige ruimte met veel licht te maken, dus geen inkijk. De plannen worden door ons bedrijf op papier gezet en de details uitgewerkt.

Zoals altijd, eerst passen en meten. Een raamwerk van horizontale planken is een handig hulpmiddel bij het uitzetten van een gebouw

Hier zijn we bezig om de bekisting voor het betonnen raamwerk te maken. De funderingsbalk is al een paar dagen eerder gestort

De vloer is een mooi stukje bouwtechniek. Hij moet sterk genoeg zijn om belasting te dragen zonder te breken. Maar door de vloerverwarming zo dun mogelijk om niet teveel massa op te hoeven warmen. Zeer goed geisoleerd. totaal 12 cm isolatie en slechts 7 cm constructievloer.

Natuurlijk alle techniek onder en in de vloer aangebracht, water, electra, gas, afvoer, verwarmingsbuizen, enz

De vloer ligt gedeeltelijk onder het maaiveld. We kunnen dus niet meteen met hout beginnen. Er wordt een betonnen funderingsraam gemaakt dat de grond moet keren en het vocht buiten moet houden. Het is zo hoog dat het straks boven de grond uitkomt. Aan de binnenzijde is waterdichte isolatie als verloren bekisting gebruikt. Het wandje is slechts 12 cm dik, exact de dikte van het houten skelet dat er straks bovenop komt. Hier wordt de vloer gestort.

De lokals hebben de verse beton geinspecteerd

Op het betonnen raamwerk wordt het houten skelet met de kozijnen geplaatst. Daar bovenop twee stalen balken met bescheiden houten balkjes ertussen. Zo ontstaat een mooi dun platdak. De hart op hart afstand van de houten balkjes is zo gekozen dat de isolatieplaten er makkelijk tussen passen zonder verlies en de gipsplaten aan de onderkant er rechtstreeks tegenaan kunnen zonder extra lattenwerk.

Vaak is een goed geïsoleerd platdak behoorlijk dik. Als je daar dan een boeiplank tegenaan moet timmeren, dan wordt die vaak wanstaltig breed. Om dat te voorkomen en voor een goede afwatering komt er langs dit dak een goot die iets lager is dan het platdak. Nu gaan we er met de lineaalzaag een mooie strakke kant aan maken. Bovendien komt de boeiplank er onder een helling op. Hopelijk zitten er niet teveel schroeven in de weg

Slechts twee schroeven geraakt. Hier is de "ruwbouw" van de goot bijna klaar.

Timmerwerk aan goot en platdak zijn klaar. Morgen gaat de isolatie en de dakbedekking erop. Valt het u ook op dat er hier en daar "tweedehands" hout wordt gebruikt? Het hout dat eerder als bekisting in de fundering is gebruik, begint nu aan een tweede meer duurzaam leven. We hebben zelfs bij de keuze van het hout voor de de betonbekisting al rekening gehouden met de latere toepassing in het houtskelet. Over duurzaam bouwen gesproken....!

Nog even en het dak is dicht

De boeiplanken worden er tegenaan getimmerd. Nou ja....

De boeiplanken staan onder 60 graden helling en de hoeken van het gebouw zijn 45 graden. Onder welke hoek moet je zo'n plank dan eigenlijk afzagen om ze netjes aan te laten sluiten? Wie het weet mag het zeggen.